Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΤΗΣ...ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

Ο παρακολουθών του παρακολουθώντος, γίνεται στην Ελλάδα, όπως περίεγραψε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, δια του προϊσταμένου της, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


 Μαγνητοφωνάκια σε καφάο του ΟΤΕ, ηλεκτρονικές υποκλοπές, υποκλοπές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πλήθος άλλων υποκλοπών διαπίστωσε σε διάφορους ελέγχους της.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσαν στην επιτροπή «οι εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου τα έτη 2010 - 2011 έχουν υπερδιπλασιαστεί», παρά ταύτα ο κ. Λαμπρινόπουλος παραδέχθηκε ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. 

Αναλυτικά, είπε: «Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξε ένα βαλιτσάκι και είχαμε πει ότι αν αυτός είναι ο εξοπλισμός τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή. Η ΕΥΠ πρέπει να έχει ένα καλύτερο εξοπλισμό για να παίξε τον ρόλο της. Δεν διαπιστώσαμε κατι επιλήψιμο στον έλεγχο στην ΕΥΠ. Ψαξαμε και το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει. Όμως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ δηλαδή που είναι εγκατεστημένη και άλλα. Εγω δέχομαι ότι αυτό που μου έδειξε η ΕΥΠ αυτό έχει δηλαδή το βαλιτσάκι και κάτι χειροκίνητα συστήματα».

Για τις ταχυδρομικές μεταφορές, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι μετα το τραγικό συμβάν με την έκρηξη δέματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον θάνατο του αστυνομικού έστειλε επιστολή στα υπουργείο Μεταφορών επισημαίνοντας τα νομοθετικά κενά και πως πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση που θα λέει ότι σε περιπτώσεις που δέματα κρίνονται ύποπτα πρέπει να ανοίγονται. Όμως, έως σήμερα το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί!

Για τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ ο πρόεδρος της αρχής άφησε αιχμές για την άρνηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας να αποδεχθεί τον κανονισμό της ΑΔΑΕ. 

Εν τω μεταξύ, ποσό 83,5 εκατομμυρίων ευρώ συν τους τόκους καλείται να καταβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στις εταιρίες Vodafone και Ericsson.  
 Το ποσό αυτό αφορά πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί αρχικά στις 2 πολυεθνικές για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρόσφατα όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε «άκυρο» το εν λόγω πρόστιμο με αποτέλεσμα η Αρχή να κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα και μάλιστα εντόκως.

Το Σ.τ.Ε επικαλείται για την ακύρωση του προστίμου τυπικούς λόγους. Υποστηρίζει ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ έπρεπε να προκύψει ύστερα από δημόσια συνεδρίαση και όχι κλειστή όπως είναι η πάγια τακτική της σύμφωνα και με τον κανονισμό λειτουργίας της.

Πηγή: protothema & defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: