Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η..."ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ" ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΨΕΚΑΣΕ ΠΙΠΕΡΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ!

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...


Η Λίντα Κατέχη ήταν μεταξύ των εξεγερμένων φοιτητών, τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, όταν το τανκς της χούντας έριχνε την πύλη του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας. Μετά απο 38 χρόνια, η Λίντα Κατέχη πρύτανις του...Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD) και κορυφαία σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έδωσε εντολή να ψεκάσουν με σπρέι πιπεριού τους φοιτητές που έκαναν κατάληψη στον χώρο του πανεπιστημίου.

Το επίμαχο συμβάν έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα μετά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Εμπνευσμένοι από το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», μερικές δεκάδες φοιτητές του UCD αποφάσισαν να κατασκηνώσουν στον χώρο του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του κόστους των σπουδών.

Στις 18 Νοεμβρίου, η Ελληνίδα πρύτανις ζήτησε από τους κατασκηνωτές να απομακρυνθούν. Οταν εκείνοι αρνήθηκαν, αυτή απάντησε ωσάν συνταγματάρχης, διατάζοντας την αστυνομία του πανεπιστημίου να επέμβει και να καθαρίσει το σημείο από τους απείθαρχους. Ακολούθησαν σκηνές βίαιης καταστολής, με πάνοπλους αστυνομικούς να χτυπούν και να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο μια ομάδα φοιτητών που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία.

Για κακή τύχη των πρυτανικών αρχών, οι εν λόγω σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες και έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω Διαδικτύου ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα εξαιτίας των εκτρόπων που η ίδια προκάλεσε, η Ελληνίδα ακαδημαϊκός αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη για το συμβάν και προσπάθησε να αποκαταστήσει την εικόνα της στα μάτια του φοιτητικού κόσμου επικαλούμενη το επαναστατικό ελληνικό παρελθόν, υποστηρίζοντας πως «ήταν και αυτή εκεί» στη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη για τα όσα φριχτά συνέβησαν, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω πως τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε μπροστά σε περίπου 1.000 φοιτητές, οι οποίοι στην πλειονότητά τους την καλούσαν να παραιτηθεί.

Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, η Κατέχη έθεσε σε διαθεσιμότητα 3 από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό και ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 9 φοιτητές που συνελήφθησαν. Ωστόσο, αρνήθηκε να παραιτηθεί αφήνοντας ανικανοποίητους τους φοιτητές, οι οποίοι τώρα καλούν σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων της.



πηγή: www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: