Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ...ΝΕΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ!


Στις 10:30 το πρωί μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου σχετικής εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε αιφνιδιαστικά το σύνολο του επίγειου δικτύου αεράμυνας της χώρας. Η άσκηση έγινε προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρων οι χρόνοι αντίδρασης που σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις προηγούμενες ασκήσεις παρουσίασαν κάποιες μικρές υστερήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από επιχειρησιακής άποψης...

Στην άσκηση συμμετέχουν το σύνολο των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των τριών Κλάδων των ΕΔ της χώρας. Η άσκηση έρχεται την επομένη της άσκησης ειδικών δυνάμεων "Πυρπολητής" στην Κάλυμνο.


Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr, υπήρξαν κάποια προβλήματα σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες κάποιων Α/Α συστημάτων, τα οποία έχουν βγει έτσι ή αλλιώς εκτός υπηρεσίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, αλλά το στελεχικό δυναμικό αντέδρασε γενικά ικανοποιητικά σε ότι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής του συναγερμού.


Στην άσκηση μετρήθηκαν οι χρόνοι ενεργοποίησης των τεσσάρων ζωνών αεράμυνας (μεγάλη, μέση, μικρή και πολύ μικρή ακτίνα δράσης ) που ανιπροσωπεύονται αντίστοιχα από τα Patriot PAC-3 και S-300PMU-1 της Αεροπορίας (όσο επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται)) σε ότι αφορά την απώτερη ζώνη αεράμυνας των στρατηγικών στόχων, τα Improved Hawk του ΕΣ σε οτι αφορά την μέση ζώνη αεράμυνας, τα Tor-M1, ΟSΑ ΑΚ (Στρατός), Crotale (Ναυτικό, Αεροπορία) Τor-M1 και Skyguard (Αεροπορία) σε ότι αφορά την μικρής ακτίνας αεράμυνα σημείου και τα εποχούμενα ASRAD του Στρατού με εκτοξευτές Stinger σε ότι αφορά την πολύ μικρής ακτίνας αεράμυνα (VSHORAD).


Επίσης ενεργοποιήθηκαν και τα μάλλον πεπαλαιωμένα συστήματα RIM-7M των φρεγατών "S", όπως και τα νεότερα συστήματα ESSM των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ.


πηγή: defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: