Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Επίσης, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα απορρήτου, εξουσιοδότησης συγκεκριμένων νοσοκομείων και ιδρυμάτων που θα μπορούν να πραγματοποιούν αφαιρέσεις οργάνων.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, σε ένα δυσμενές περιβάλλον, καθώς -σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου- «ο αριθμός των δωρεών οργάνων από το 2001 μέχρι το 2010 φθίνει σταθερά και η μεταμοσχευτική δραστηριότητα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος». 

Με το νομοσχέδιο, ορίζεται πως η αφαίρεση οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο, επιτρέπεται, εφ’ όσον ο ίδιος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του όσο ζούσε (ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο), διευρύνονται οι κατηγορίες των προσώπων που μπορούν να γίνουν ζώντες δότες οργάνων (πλέον προβλέπεται η δυνατότητα για συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, ή πρόσωπα με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ή προσωπική σχέση), προβλέπεται ο τρόπος απόδειξης της συναίνεσης του ζώντος δότη και επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από ανήλικο θανόντα δότη εφόσον συναινούν οι ασκούντες την γονική μέριμνα.

Επίσης, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα απορρήτου, εξουσιοδότησης συγκεκριμένων νοσοκομείων και ιδρυμάτων που θα μπορούν να πραγματοποιούν αφαιρέσεις οργάνων, συγκρότησης και στελέχωσης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ.ά. 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ!
Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΟΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!
Η ΠΟΣΕΑ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ) ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ 20 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ;

Υ.Γ.: ΠΟΣΟ ΤΥΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΟ ΔΝΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: