Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΑΠΑΝΟΥΝ 952 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ

Συνολικά 952 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,6% του οικογενειακού...
προϋπολογισμού ή το 20,1% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, ξοδεύουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας NESSE. 


Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες του νότου όπου περισσότερο από 50% των μαθητών κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακολουθούν οι Ισπανοί γονείς που διοχετεύουν στην παραπαιδεία 450 εκατομμύρια ευρώ, οι Ιταλοί με 420 εκατ. ευρώ και οι Κύπριοι με 111 εκατ. ευρώ.

Τα γαλλικά νοικοκυριά ξοδεύουν 2,2 εκατ. ετησίως με μια αύξηση της τάξης του 10% το χρόνο και οι Γερμανοί γονείς 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το δίκτυο NESSE, σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζονται επίσης στη Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ στις σειρήνες της παραπαιδείας, δεν υποκύπτουν ούτε οι χώρες που φημίζονται για το εκπαιδευτικό τους σύστημα όπως η Φινλανδία.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι τυχόν αδυναμίες των παιδιών τους, αλλά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού, που δημιουργούνται από τα ίδια τα εκπαιδευτικά συστήματα.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: