Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Μόνο με τη διαγραφή χρεών εκτιμά ο Πέερ Στάινμπρικ ότι θα απαλλαγεί από τις συμφορές της η Ελλάδα. "Βλέπει" πιρουέτες στην ευρωπαϊκή πολιτική της Άγκελας Μέρκελ. Υπέρ της διαγραφής χρέους και ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού κόμματος "Η Αριστερά" και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν.

Να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας και να δημιουργηθεί μία ασπίδα διάσωσης για επισφαλείς τράπεζες ζήτησε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρικ.
Εκτιμά μάλιστα ότι μια ήπια αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων θα δώσει μόνο μια μικρή ανάσα.
"Από καιρό πλέον το ζήτημα δεν είναι το 'εάν' αλλά το 'πώς' για μία πραγματική διαγραφή χρέους", επισημαίνει στην έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας DIE ZEIT, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.
Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τις συμφορές της χωρίς διαγραφή χρεών.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ για μία εξάδα "αποδείξιμες μεταστροφές ή πιρουέτες" στην ευρωπαϊκή της πολιτική, εξαιτίας των οποίων οι χρηματαγορές, όπως σημειώνει, δεν πήραν σαφή μηνύματα.
Προτείνει ακόμα μια "πρωτοβουλία άμεσης διασφάλισης" των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μην πληγούν τόσο σκληρά από ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Αυτό, όπως υποστηρίζει, "μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο συμφέρον από μία συνεχή δανειοδότηση της Ελλάδας με αυξημένα ρίσκα μη αποπληρωμής".
Υπέρ της διαγραφής χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού κόμματος "Η Αριστερά" και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
"Η διαγραφή χρέους θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συντεταγμένα", τόνισε, σημειώνοντας πως "δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς τους κινδύνους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια".
Υπογράμμισε πάντως ότι για τη διαγραφή χρέους της Ελλάδας "είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλα τα πιστωτικά ινστιτούτα των ευρωπαϊκών χωρών".
Ταυτόχρονα, ζήτησε να αντιμετωπιστεί "στη ρίζα του" το πρόβλημα της υπερχρέωσης με αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο των τραπεζών, ενώ άσκησε κριτική στα πλεονάσματα εξαγωγών και στο "ντάμπινγκ" μισθών των προηγούμενων ετών, που αποβαίνει, όπως σημείωσε, σε βάρος των υπολοίπων εταίρων.

πηγή: news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: