Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΖΥΓΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε κιβώτια πυρίτιδας. Τουλάχιστον δεκαπέντε νεκροί. Έκκληση για αίμα από την τράπεζα αίματος νοσοκομείου ΛεμεσούΑυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και περιέγραψαν ένα σύννεφο καπνού που κάλυψε τον ουρανό. Το Associated Press, επικαλούμενο μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, κάνει λόγο για βομβαρδισμένο τοπίο.
Οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, ενώ στη βάση έσπευσαν ασθενοφόρα καθώς υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί και 62 τραυματίες, ενώ το ΡΙΚ μετέδωσε νωρίτερα 12 νεκρούς και 27 τραυματίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό.
Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.
Πηγή της Ουάσινγκτον αναφέρει πως πρόκειται για το φορτίο του πλοίου M/V MONCHEGORSK, που προκάλεσε την έκρηξη το οποίο  μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2009.
 
"Βιβλική η καταστροφή στη περιοχή"
Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.
Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.
Η πυρκαγιά στον σταθμό έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Στον χώρο είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια, ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ που τροφοδοτούν το σταθμό.
Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.
 
Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ λόγω της έκρηξης υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου.
Συναγερμός έχει σημάνει γύρω από τη ναυτική βάση ενώ ο χώρος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος γύρω από αυτή είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ωστικό κύμα 3 χιλιομέτρων.
Από τις εκρήξεις, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα. Δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο για να καθαρίσει το δρόμο και να ρυθμίσει την κίνηση.
Συναγερμός στη Κύπρο- Ορατός κίνδυνος για μπλακ άουτ
Στη βάση μετέβη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.  
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.
''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή στο ΚΥΠΕ.
Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.
 
Την ίδια ώρα πολλές είναι οι διακοπές ρεύματος καθώς έχουν σημειωθεί βλάβες, πιθανότατα από τις εκρήξεις, στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
"Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου, προσθέτοντας ότι το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης.
Μάλιστα ορατός είναι ο κίνδυνος για μπλακ άουτ αφού μόλις 720MW είναι διαθέσιμα.
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
"Επικοινώνησα, ήδη, με το συνάδελφό μου Κύπριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, προς τον οποίο μετέφερα τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας και του Υπουργείου μας για την παροχή κάθε βοήθειας που θα ήταν αναγκαία", τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήρια.
 
"Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού θέλω καταρχήν να εκφράσω τα πιο βαθειά συλλυπητήρια, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Κυπριακό Ελληνισμό, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, στην Κυβέρνηση και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για αυτό το τραγικό γεγονός, που έχει συγκλονίσει την Κύπρο και την Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο Κυπριών πολιτών. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω, επίσης, τη βαθειά μας οδύνη και τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια", είπε και σημείωσε πως "Είμαι σε συνεχή επικοινωνία, όπως και ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο κ. Π. Τσαλικίδη, από τον οποίο ενημερωνόμαστε για τα τραγικά γεγονότα".
Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στη ΝΕΤ ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι οι Έλληνες που υπηρετούν στην Κύπρο είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οικογένειες τους. 
για τις οικογένειες τους. 
πηγή:http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: