Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ!


Το σφυροδρέπανο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ακόμη και ως σήμα φίρμας ρούχων, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντίκειται στα «χρηστά ήθη». 
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του Δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα διαμάχης που προέκυψε το 2006, όταν η εταιρία Couture Tech Ltd, εταιρία Ρώσου σχεδιαστή ρούχων, κατέθεσε ενώπιον του γραφείου των κοινοτικών σημάτων της Ε.Ε, αίτηση για καταχώρηση του εμπορικού σήματος της στην αγορά, μόνο που ως σήμα της εταιρίας εμφανιζόταν το σφυροδρέπανο. Έτσι το γραφείο απέρριψε την αίτηση με την αιτιολογία ότι το σήμα αυτό «θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντίθετο στα χρηστά ήθη ενός τμήματος του ευρωπαϊκού πληθυσμού που ζει σε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε τελέσει υπό σοβιετικό καθεστώς.

Η εταιρία στη συνέχεια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να απορριφθεί η προσφυγή με το σκεπτικό ότι ο κοινοτικός κανονισμός για τα εμπορικά σήμερα προβλέπει ότι «ένα σήμα δεν πρέπει να γίνεται δεκτό αν αντίκεται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη».

Το δικαστήριο έλαβε κυρίως υπόψη την Ουγγαρία, όπου η νομοθεσία, ορίζει ότι το κόκκινο αστέρι και το σφυροδρέπανο θεωρούνται «σύμβολα αυταρχισμού» και η χρήση τους αντίκειται στη δημόσια τάξη.

Τον περασμένο Ιούνιο σε μια άλλη περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας είχε απαγορεύσει  να χρησιμοποιείται σε επίσημες εκδηλώσεις η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο της ΕΣΣΔ, ακόμη και στις εκδηλώσεις για τη νίκη των σοβιετικών επί των Ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: