Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 19% ΤΗΣ ΕΚΡΟΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ 2010 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2009!


Ενδιαφέροντα στοιχεία αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη της Eurostat αναφορικά με την εκροή χρημάτων από τους μετανάστες που εργάζονται στις χώρες της ΕΕ. Η μελέτη αφορά τα οικονομικά έτη 2009 και 2010 και αναλύει τις εκροές σε χώρες της ΕΕ και χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Είναι εντυπωσιακό ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι εκροές χρημάτων από μετανάστες που ζούν και εργάζονται στη χώρας μας αυξήθηκαν το 2010 σε σχέση με το 2009 κατά 173 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά ενώ το 2009 έφυγαν από την Ελλάδα 908 εκατ. ευρώ το 2010 το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 19% φτάνοντας τα 1.081 εκατ. ευρώ.

Η πλειονότητα αυτών των χρημάτων εστάλη σε χώρες μη μέλη της ΕΕ και αναμφίβολα τα ποσά αυτά δεν είναι και η πραγματική εικόνα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτό διότι τα ποσά αυτά είναι προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία που παραδίδει η ΤτΕ στην Eurostat και αναμφίβολα κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τα ποσά που φεύγουν από την χώρα μέσω των δικτύων μεταφοράς χρημάτων που έχουν δημιουργεί από τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Τέλος σημαντικά ποσά φεύγουν και για Αλβανία χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή, μέσω του γνωστού συστήματος των λεωφορείων που ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα.

Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης απο το 2008, όταν καθημερινά η αγορά στεγνώνει από ρευστό και το κάθε ευρώ που παράγεται στην χώρα έχει σημαντική αξία.

πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: