Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ 24 ΣΕ 19 ΧΙΛ.ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ!

Λόγω καταπάτησης και μπαζώματος. Σκληρές βολές εναντίον της Περιφέρειας Ηπείρου από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Τι λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Βάσσης...


Η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, κινδυνεύει με αφανισμό, αφού τα τελευταία χρόνια, λόγω καταπάτησης και μπαζώματος, μειώθηκε η έκτασή της από 24 σε 19 χιλιάδες στρέμματα


Όπως λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Βάσης, "η Παμβώτιδα, μένοντας απροστάτευτη, καταπατήθηκε και μπαζώθηκε, με αποτέλεσμα να...μειωθεί δραματικά η έκτασή της". Και προσθέτει: "Το υπουργείο Περιβάλλοντος με καθυστέρηση πολλών χρόνων συνέταξε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία της, το οποίο ενώ τέθηκε σε διαβούλευση το 2009 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2011, σήμερα κινδυνεύει να ματαιωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις".


 Μάλιστα ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κατηγορεί την Περιφέρεια Ηπείρου ότι "με αβάσιμα και παρελκυστικά επιχειρήματα κωλυσιεργεί και μπλοκάρει την υπογραφή του Π.Δ., αφήνοντας τους υδροβιότοπους βορά στα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να τους οικοπεδοποιήσουν. Παράλληλα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην όχθη της λίμνης, σε ευαίσθητες περιοχές που προστατεύονται από το νόμο, το δίκτυο NATURA 2000 και το υπό θεσμοθέτηση Π.Δ.". 


Σύμφωνα με τον κ. Βάσση "η υπογραφή και θεσμοθέτηση του Π.Δ. θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Παμβώτιδας ως λίμνης – οικοσύστημα, και αυτό δεν επιδέχεται καμία αναβολή ή καθυστέρηση η οποία θα υπονομεύσει το μέλλον της Παμβώτιδας με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις". 

πηγή: http://www.katoci.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: