Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Καταδικαστική για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά), το οποίο δικαιώνει τα Σκόπια για την προσφυγή τους με την κατηγορία της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της χώρας μας, στο Βουκουρέστι, το 2008.  
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, με την άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να εμποδίζει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία.

Η ανάγνωση της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας, ενώ επ' ουδενί τέθηκε ζήτημα ονομασίας.
 
Στα Σκόπια εκτιμούν ότι η απόφαση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκόργκι Ιβάνοφ, ότι εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012".
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
 
Την περασμένη εβδομάδα, συζήτησε για το Σκοπιανό με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.
Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων συζητήθηκαν στις συνομιλίες που έχει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το ζήτημα της ΠΓΔΜ.

πηγή: εθνικά θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: