Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι υποψήφιο για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012 (European Museum Award 2012). Το βραβείο χορηγείται ετησίως από τον οργανισμό European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για μακροβιότερο και σημαντικότερο βραβείο στον τομέα των Ευρωπαϊκών Μουσείων κι αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία των Ιωαννίνων.
Στόχος του είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και της προσφορά ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών.
Το 2012 συμπληρώνονται τριάντα πέντε χρόνια από τη θεσμοθέτηση του βραβείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και το περιβαλλόμενο με μοναδικό κύρος Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί στο παρελθόν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.
Η επίσκεψη των μελών της κριτικής επιτροπής Shirley Collier (Διευθύντριας του Μουσείου Scarborough στην Αγγλία) και του Michael Ryan (Επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΙΒ' Εφορεία Αρχαιοτήτων.. Και οι δύο εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την έκθεση αλλά και τη θετική έκπληξη τους για την οργάνωση του Μουσείου.

Ο διαγωνισμός και η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί για τις 16-20 Μαΐου 2012 στο Penafiel της Πορτογαλίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προκρίθηκε ακριβώς στα Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 19 Μαΐου 2012.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα αποτελεί ήδη μία διάκριση και ανταμείβει τους κόπους των ανθρώπων που στήριζαν και στηρίζουν με τη δουλειά τους το μουσείο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Κώστα Ζάχο, προϊστάμενο της Εφορείας στον οποίο οφείλεται και η μουσειολογική έκθεση, ενώ η δουλειά που γίνεται και σήμερα με τον κ. Σουέρεφ επικεφαλής, αυξάνει συνεχώς την επιρροή του μουσείου στην τοπική κοινωνία κι αποτελεί ξεχωριστό πόλο έλξης επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: