Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ!

Στο φουαγιέ της αίθουσας τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν από το πρωί μουσουλμάνοι φοιτητές του ακαδημαϊκού ιδρύματος θρησκευτική γιορτή τους που προβλέπει 24ωρο προσκύνημα. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή, πρόκειται για Σενεγαλέζους στην πλειονότητά τους φοιτητές, που ζήτησαν την παραχώρηση του κλειστού αυτού χώρου του πανεπιστημίου, προκειμένου να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. 

«Έχουμε υποχρέωση να παραχωρούμε χώρους του πανεπιστημίου σε όλους τους φοιτητές μας» επεσήμανε ο κ. Παντής και διευκρίνισε ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί εντός του πανεπιστημίου και παλαιότερα, από άλλες ομάδες φοιτητών.
Στο ΑΠΘ φοιτούν περίπου 3.000 μουσουλμάνοι φοιτητές σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά προγράμματα ή βρίσκονται στο πανεπιστήμιο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής (πχ Erasmus). Εξάλλου, κάθε Παρασκευή παραχωρείται σε μουσουλμάνους φοιτητές χώρος εντός της Θεολογικής Σχολής - σχεδόν από την ίδρυσή της - για την προσευχή τους.

«Όλες οι αναγνωρισμένες ομάδες φοιτητών και μελών του πανεπιστημίου μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα μέσα σε αυτό, γιατί το πανεπιστήμιο αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», δήλωσε η αντιπρύτανης και καθηγήτρια Θεολογικής, Δέσπω Λιάλιου, προσθέτοντας ότι όταν οι φοιτητές του πανεπιστημίου εγγράφονται στις σχολές και τα τμήματα δεν δηλώνουν το θρήσκευμά τους. «Έχουμε ισχυρή ορθόδοξη παράδοση, που είναι διεσπαρμένη ανά τον κόσμο. Διώκοντας θρησκευτικά τη συνείδηση των ανθρώπων δεν βοηθούμε την ορθοδοξία ή το έθνος», συμπλήρωσε.


πηγή: aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: