Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΤΟ ΔΕΚΑΣΕΛΙΔΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ!


Ένα δεκασέλιδο κείμενο γραμμένο στα Αγγλικά γεμάτο με νέα σκληρότερα μέτρα, τσεκούρι διαρκείας στις δαπάνες, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές παρέδωσε χτες στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Το κείμενο έχει συντάκτη την κυρία Delia Velculescu, η οποία ανήκει στο δυναμικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επομένως, το κείμενο αυτό προέρχεται κατευθείαν από το ΔΝΤ και αποτελεί, όπως γράφει, το πρόπλασμα του δεύτερου Προγράμματος «σωτηρίας» της χώρας.


Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζει στον πρόλογο, βάση για το νέο Πρόγραμμα θα είναι το πρώτο Μνημόνιο, και ειδικότερα η πέμπτη επικαιροποίησή του. «Οι στόχοι και οι στρατηγικές αναδιάρθωσης που καθορίζει, μαζί με τα μέτρα για την επίτευξή τους, αναμένεται να περάσουν και στο νέο πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δεκασέλιδο έγγραφο-φωτιά, που αποκαλύπτει το capital.gr, περιλαμβάνει κυρίως «προτεινόμενες βελτιώσεις» στο νέο πρόγραμμα: «δράσεις που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα και προσθήκες και τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερες συνθήκες ή για να καθοριστούν καλύτερα οι πολιτικές».

Πρότερες δράσεις 
Πλήρης εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή φορολογία επιχειρήσεων, αύξηση αντικειμενικών τιμών κατά 25% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012, πλήρης υλοποίηση του νέου μισθολογίου σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Μέτρα για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος του 2012. Το ΔΝΤ προτείνει περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στην Υγεία αλλά και κλείσιμο οργανισμών. Τα μέτρα αυτά -σημειώνει- είναι ύψους 1% του ΑΕΠ. Τονίζει όμως ότι πρόκειται για μέτρα μείωσης δαπανών και όχι για νέα φορολογία. 

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και δημιουργία ενός και μόνο επικουρικού ταμείου. 

Πλήρης εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. Περιορισμός και στις εισαγωγές νέων υποψηφίων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. 

Νέα μέτρα – Τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα 
Τα κυριότερα νέα μέτρα και τροποποιήσεις που προτείνει το ΔΝΤ για το νέο Πρόγραμμα είναι -ανάμεσα σε άλλα- τα εξής:

Νέο Φορολογικό: Καθορισμός του χρονοδιαγράμματος 
Μέτρα μείωσης δαπανών στο μέσο του έτους ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» για το 2013-14. 
Υλοποίηση προγράμματος για την μείωση του προσωπικού στο δημόσιο κατά 150.00 υπαλλήλους μέχρι το 2015. 
Μεταφορά της εποπτείας του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας και παράλληλη μεταφορά της εποπτείας όλων των κοινωνικών προγραμμάτων στο υπουργείο Εργασίας. 
Μείωση στις δαπάνες για το φάρμακο με στόχο το 50% των φαρμάκων να είναι γενόσημα. 


Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Αντικατάσταση διευθυντών σε εφορίες που δεν πετυχαίνουν τους στόχους στα έσοδα. 
Σύστημα προστασίας για όσους καταγγέλουν διεφθαρμένους εφοριακούς. 
Αλλαγή του Πειθαρχικού Κώδικα ώστε τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις παραλείψεων από δημοσίους υπαλλήλους. 
Μαζική εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στα φορολογικά δικαστήρια μέχρι το Μάρτιο του 2013, με προτεραιότητα στις υποθέσεις άνω του 1 εκ. ευρω. 
Δύο ή τρεις ιδιωτικοποιήσεις «μεγάλων εταιρειών» μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. 
Πλήρης απελευθέρωση των «κύριων επαγγελμάτων»: κατάργηση ελάχιστης αμοιβής απασχολούμενη δικηγόρου, ελευθερία στην δημιουργία δικηγορικών εταιρειών και ξένων θυγατρικών, κατάργηση των περιορισμών στην εθνικότητα, περιορισμός των πειθαρχικών ποινών του ΤΕΕ προς μηχανικούς που χρεώνουν «υπερβολικά χαμηλές» αμοιβές. 
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Νέου Μνημονίου εδώ.

πηγή: 1greek

Δεν υπάρχουν σχόλια: