Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!


Σε ιστορική ήττα των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν πλέον μεταπέσει σε μεσαία κόμματα του 14-25% όπως αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εξελίσσεται η εκλογική μάχη της 6ης Μαΐου. Το σημαντικότερο όλων: Καμία δημοσκόπηση δεν καταγράφει ότι τα δύο κόμματα, παρά την «πλύση εγκεφάλου» που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες από την τηλεόραση και τα κανάλια που παίζουν 90-10 υπέρ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν μαζί πάνω από το 50% των ψήφων.
Οι πλέον θετικές δημοσκοπήσεις, κατά κανόνα «φιλικών» προς τα δύο κόμματα εταιρειών δημοσκοπήσεων τα φέρει στο 45%, ενώ το πιθανότερο είναι ότι δύσκολα θα ξεπεράσουν το 40%.
Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και αυτό θα είναι ένα ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα, αφού για πρώτη φορά μετά το 1974 κόμμα που εκφράζει «σκληρές» και συζητίσιμες σε κάποιες περιπτώσεις, πολιτικές, πρόκειται να μπει στη Βουλή.
Το κύμα υπέρ της Χρυσής Αυγής, είναι αναλογικά πιο ισχυρό και από αυτό των Ανεξάρτητων Πολιτών του Π.Καμμένου, οι οποίοι φυσικά με ένα ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ του 7 και του 11% θα κάνει θριαμβευτική είσοδο στη Βουλή και πλέον εκεί θα φανεί αν μπορεί να ανταποκριθεί στον ιστορικό ρόλο που πλέον εκ των πραγμάτων έχει: Να αποτελέσει μια αξιόπιστη αντιμνημονιακή πολιτική δύναμη, η μεγαλύτερη στο χώρο δεξιά του κέντρου.
Το ΠΑΣΟΚ, τελειώνει οριστικά ως μεγάλο κόμμα και αυτό θα φανεί την βραδιά των εκλογών, όπου πλέον η δύναμή του είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί σημαντικά κάτω από το 20%. Βασικά το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην περίοδο του 1977 από άποψη ποσοστών, αλλά όχι από άποψη δυναμικής.
Η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί αν θεωρήσουμε ότι αποκλειστικός στόχος της είναι η αυτοδυναμία, για την οποία χρειάζεται 40% σε οκτακομματική Βουλή και 36% σε πεντακομματική Βουλή. επίσης θα μείνει πολύ μακριά από το 30%. Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι δύσκολη στη ΝΔ, πιο δύσκολη και από αυτή του ΠΑΣΟΚ που όλοι ξέρουν σε τελική ανάλυση ότι είναι «πεθαμένο».
Κατά τα λοιπά η Αριστερά (τρία κόμματα + Οικολόγοι) θα συγκεντρώσει αθροιστικά ένα ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ του 35 και του 40% και είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο αν ήταν ενωμένη ή υπήρχε τουλάχιστον μία μίνιμουμ συνεργασία. Αλλά παρουσιάζει σημαντικά άλλα, ας πούμε «διαρθρωτικά», προβλήματα. Η είσοδος της ΔΗΣΥ στη Βουλή θα είναι έκπληξη, ενώ μάλλον το ΛΑΟΣ θα τα καταφέρει. Και λέμε «μάλλον» γιατί δείχνει να είναι στο όριο και πολλά αλλάζουν μέχρι τις 6 Μαΐου σε αυτά τα επίπεδα ποσοστών.
Στην τελευταία ημέρα που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων βάσει του ισχύοντος νόμου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την εξής εικόνα:
Προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει νέα δημοσκόπηση της V-PRC. Σύμφωνα με την έρευνα, στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα με το ποσοστό της ΝΔ στο 22%, και ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13%, ΚΚΕ ,ε 11,5%, ΔΗΜ.ΑΡ. 10%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 9%, Χρυσή Αυγή 5% και ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%.
Σε άλλη έρευνα της εταιρείας Rass, η ΝΔ προηγείται με 24,1%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 17,1% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 9,4%, το ΚΚΕ με 8,7% και η Δημοκρατική Αριστερά με 8,4%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 4,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι φθάνουν στο 3,8%, ενώ ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκονται στο 3,4% και 3,2% αντίστοιχα. Στο 2,2% είναι το ποσοστό της Δράσης του Στέφανου Μάνου και τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,3%.
Στο 32% φθάνουν αθροιστικά τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, αλλά χωρίς αναγωγή αναποφάσιστων. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 18,5%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 8,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,9%, το ΚΚΕ με 7%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 3,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,7%, οι ΔΗ.ΣΥ. με 2,3% και η Δράση με 1,2%.
Σύμφωνα με την έρευνα της Kapa-Research, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6% και η Δράση 1,7%.
πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: