Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΜΕΣΩ ΠΕΙΡΑΙΑ;Θρίλερ με το ύποπτο στα μάτια των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και του ΝΑΤΟ, ρωσικό εμπορικό πλοίο Prefessor Katsman που μέσα από ένα περίεργο ταξίδι -και μέσω Πειραιά- φέρεται να μετέφερε όπλα στην Συρία. Την ελληνική πτυχή αποκάλυψαν την Παρασκευή ΤΑ ΝΕΑ μετά από ένα δημοσίευμα της ιταλικής Κοριέρα ντε λα Σέρα: Το ταξίδι του πλοίου - φάντασμα ξεκίνησε από την Αγία Πετρούπολη και κατέληξε στη Συρία. Επιστρέφοντας και αφού πέρασε από τον Πειραιά έδεσε τις προάλλες στην στη Ραβέννα, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για τη Μαύρη Θάλασσα- τ'ωρα είναι στον Αργοσαρωνικό.

Το ρωσικό φορτηγό «Professor Katsman» δεν θα είχε τραβήξει την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης εάν το φορτίο του δεν ήταν πυρομαχικά και όπλα που φαίνεται ότι παραδόθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ταρτούς, στη Συρία, μεταξύ της 26ης και της 27ης Μαΐου. Προηγουμένως, στα ανοικτά της Κύπρου, ο καπετάνιος έσβησε το transponder- δορυφορικό σήμα- για να μην εντοπιστεί το στίγμα του πλοίου. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα», το πολεμικό υλικό που θα ξεφόρτωνε στη συνέχεια στο Ταρτούς είχε παραχθεί από τη Rosobonexport, τη ρωσική βιομηχανία οπλικών συστημάτων. Το ίδιο το πλοίο ανήκει στον Βλαντίμιρ Λίσιν, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι πρόκειται να παραδοθεί νέο φορτίο όπλων στη Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπασάρ αλ Ασαντ ζητά επιθετικά ελικόπτερα για να συνεχίσει την επιχείρηση καταστολής κατά της αντιπολίτευσης και να περιορίσει τις δικές του απώλειες. Φυσικά δεν είναι γνωστό ποιος και πότε θα παραδώσει το επόμενο φορτίο- αν και νεώτερες πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα ελικόπτερα!.

. Tο «Professor Katsman» απέπλευσε από την Συρία στις 27 Μαΐου με κατεύθυνση τον Πειραιά. Εμεινε στη ράδα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας περίπου 22 ώρες. Οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί από νατοϊκές πηγές για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε το πλοίο. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρέθηκε στις 30 Μαΐου και έπιασε στο λιμάνι του Πειραιά για ανεφοδιασμό καυσίμων. Οι Λιμενικές Αρχές, ύστερα από σχετική πληροφορία που έλαβαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας για το πιθανό φορτίο που μετέφερε το πλοίο, προχώρησαν σε έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε στη Σαλαμίνα. Οπως αποκάλυψαν στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού «το πλοίο βρέθηκε κενό φορτίου, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του και έτσι δόθηκε η άδεια αναχώρησής του».

Το πλοίο βρισκόταν υπό συνεχή νατοϊκή παρακολούθηση ύστερα από την πληροφορία πως μπορεί να μετέφερε όπλα με τελικό προορισμό τη Συρία. Τις υποψίες των νατοϊκών δυνάμεων ασφαλείας ενίσχυαν οι κινήσεις του καπετάνιου, ο οποίος έδινε λανθασμένες αναφορές της θέσης του μέσω τους συστήματος ΑΙS, το οποίο είναι το διεθνές σύστημα καταγραφής της θέσης και της πορείας κάθε εμπορικού πλοίου μέσω δορυφορικής εκπομπής. Το ΝΑΤΟ αν και ενημέρωνε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις κινήσεις του «Professor Katsman» δεν ζήτησε να πραγματοποιηθεί έλεγχος εν πλω του ύποπτου πλοίου. Αυτό ζητήθηκε όμως από το Λιμενικό όταν το πλοίο βρέθηκε στη ράδα του Πειραιά. Μετά πήγε στην Ραβένα όπου ελεγχθηκε και βρέθηκε καθαρό.Τ'ωρα το πλοίο ''ανηφορίζοντας '' προς την Μαυρη Θαλασσα, ξαναπερνά ανοιχτά του Σαρωνικού. Περιττό να πουμε ότι και οι ελληνικέςαρχές καταγράφουν την πορεία του...


πηγή: onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: