Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ!


Η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom απέστειλε προειδοποίηση προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Η πρόθεση της γείτονας είναι να αναπτύξει και να ολοκληρώσει μέχρι το 2018 το σχέδιο του αγωγού Trans-Anatolian (ΤΑΝΑΡ) με το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός προς τον South Stream.

Η ρωσική εταιρεία, η οποία προμηθεύει την Τουρκία με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε «καθαρά και ξάστερα» πως αν η Άγκυρα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, τότε θα πρέπει «να απευθυνθεί στο Μπακού για οποιαδήποτε βοήθεια».

Η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι τις σύσφιξη των άζερο-τουρκικών σχέσεων στο τομέα της ενέργειας. Οι σχέσεις της δε με το Άζερμπαιτζάν είναι τεταμένες, κάτι που φαίνεται και στα προβλήματα που προκύπτουν στην ενοικίαση και λειτουργία του σταθμού ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην αζερική πόλη Gabala. Ωστόσο απώτερος σκοπός της Μόσχας είναι ο έλεγχος των τεράστιων κοιτασμάτων της χώρας, η οποία θεωρείται από την Άγκυρα χώρα-κλειδί στα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, που σκοπό έχουν να στριμώξουν τη Ρωσία.

Να δούμε πότε θα εκμεταλλευτούν διπλωματικά στην Αθήνα τη ρώσο-τουρκική κόντρα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: