Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

"READY FOR ACTION" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ 5ου ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ!



«Είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής διοίκησης των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ (COMUSNAVCENT) και διοικητής του 5ου Στόλου με έδρα την αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν αντιναύαρχος Mark Fox.
Τη δήλωση αυτή που καταδεικνύει αφενός την ετοιμότητα του 5ου Στόλου και αφετέρου την ετοιμότητα του αμερικανικού Ναυτικού την έκανε ο Αμερικανός αξιωματούχος από την έδρα της διοίκησής του στο Μπαχρέιν.

«Έχουμε κάνει εφικτό ένα μεγάλο εύρος επιλογών που μπορούμε να προσφέρουμε στον πρόεδρο και είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι σήμερα», τόνισε με έμφαση ο Αμερικανός αντιναύαρχος από τη Μάναμα, πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι επιτελείς του και ο ίδιος παίρνουν σοβαρά τις δυνατότητες του Ιράν αναφορικά με το πώς αυτές θα μπορούσαν να  καταφέρουν ένα σοβαρό κτύπημα στο αμερικανικό Ναυτικό, αλλά πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δε θα επιτρέψουμε να γίνει.
Αναφορικά με τις δυναντότητες του Ιράν ο ο διοικητής του 5ου Στόλου  αναφέρει ότι το Ιράν έχει απαντήσει με ενίσχυση της ναυτικής του ισχύος το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τα νέα αποκτήματα του ιρανικού Ναυτικού περιλαμβάνουν δύο νέα υποβρύχια κλάση Ghadir και μεγάλο αριθμό ταχύπλοων σκαφών εξοπλισμένα με εκρηκτικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σκάφη αυτοκτονίας, προειδοποίησε ο διοικητής του 5ου Στόλου.

Μαζί με τα υποβρύχια αυτά το ιρανικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 18 σκάφη αυτής της κλάσης με το πρώτο να εντάσσεται σε υπηρεσία το 2007. Τα υποβρύχια αυτά έχουν εκτόπισμα 120 τόνους μήκος 29 μέτρα, ταχύτητα 11 κόμβους,  πλήρωμα 18 άτομα, φέρουν δύο τορπίλες των 533 χλστ και μπορούν να επιχειρούν σε νερά με μικρό βάθος.
Το βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων υποβρυχίων είναι ότι μπορούν να εξαπολύσουν τις ιρανικής κατασκευής τορπίλες υψηλής ταχύτητας Hoot (βασίζονται στις ρωσικές τορπίλες VA-111 Shkval) οι οποίες μπορούν να πετύχουν ταχύτητα 360 χλμ/ώρα και αναμφίβολα αποτελούν σημαντική απειλή για τα αμερικανικά πλοία δεδομένης της ιδιαίτερης γεωγραφίας του Περσικού Κόλπου.

Τα νέα ταχύπλοα σκάφη των ναυτικών δυνάμεων του Ιράν επανδρώνονται από άνδρες των Φρουρών τις Επανάστασης που είναι αποφασισμένοι και φανατικά προσηλωμένοι στις αξίες του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Το γεγονός αυτό συνιστά μία ακόμη απειλή για τον αμερικανικό Στόλο μετά τα υποβρύχια αφού εκτός από εκρηκτικά τα σκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα και με νάρκες που θα μπορούσαν εύκολα να ποντιστούν νύκτα και χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν τα ιρανικά ταχύπλοα.    

Οι δηλώσεις πάντως του Αμερικανού αντιναυάρχου αναφορικά με το επίπεδο ετοιμότητας του αμερικανικού Ναυτικού έρχονται σε μια σειρά άλλων δηλώσεων Αμερικανών στρατιωτικών σε ένα ψυχολογικό πόλεμο που έχουν εκτοξεύσει εναντίον του Ιράν, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει πως έχουν εξεταστεί όλες οι εναλλακτικές σχετικά με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα και πως μια στρατιωτική επίθεση είναι μέσα σε αυτές.

Ακολουθούν τρία βίντεο με το ιρανικό mini υποβρύχιο κλάσης Ghadir, στιγμιότυπα από ασκήσεις ιρανικών ταχύπλοων σκαφών και ένα βίντεο για τη ρωσική τορπίλη Shkval VA-111.






πηγή: Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: