Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

AΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ!


Ο χριστιανισμός, ιδίως στη Συρία, κινδυνεύει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσουν ακραίοι στη Συρία οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μειονότητες και οι χριστιανοί και αυτό τους ανησυχεί πολύ.

Στα πλαίσια κοινής δράσης των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, έφθασαν στην Κύπρο ομάδες νέων από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων μαζί με τους ηγέτες των Πατιαρχείων, όπου συζητήθηκε το θέμα των διώξεων κατά των χριατιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής που βιώνουν την "Αραβική Άνοιξη" που έχει μεταβληθεί σε "ισλαμικό αντιχριστιανικό χειμώνα".

Η πραγματοποίηση του Προγράμματος αυτού αποφασίστηκε από τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, στη Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στις 27 Μαρτίου 2012, και αποτελεί κατ’ ουσία την πρώτη κοινή δράση της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας» των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που τίθεται σε εφαρμογή.

Η «Ορθόδοξη Πρωτοβουλία» αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Εκκλησιών, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους, στη σύσφιξη των σχέσεων με όλους τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής καθώς και στην ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των Αβρααμικών Θρησκειών. Επιπλέον μέσω της «Ορθόδοξου Πρωτοβουλίας» οι Εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, θα μπορούν να έχουν συναντήσεις και συζητήσεις, αναζητώντας απαντήσεις σε πολλά και σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τη χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε την σύσκεψή των Πατριαρχών και των Αρχιεπισκόπων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι στη Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα των θρησκευτικών διώξεων που υφίστανται οι χριστιανοί στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα η Αίγυπτος και σήμερα η Συρία, «γιατί στους χώρους αυτούς κατοικούν αρκετοί χριστιανοί και ανησυχούμε για το μέλλον αυτών των ανθρώπων».

«Θέλουμε να έχουμε επαφές με αυτά τα κέντρα που καθορίζουν τις τύχες όλου του κόσμου για να έχουμε από πρώτο χέρι ενημέρωση, γιατί μας ανησυχεί φοβερά το τι θα γίνουν οι χριστιανοί μας, της Μέσης Ανατολής. Ανησυχούμε και για την Κύπρο. Μπορεί σήμερα να έχουμε ηρεμία, αλλά η γιορτή του άλλου παραμονή δική μας, που λέει ο λόγος. Επίσης , αυτές τις μέρες ως Εκκλησίες Μέσης Ανατολής ενδιαφερόμαστε και για τους πρόσφυγες που έχουν φύγει το τελευταίο καιρό από την Συρία, έχουν πάει αρκετοί στην Ιορδανία που είναι έδαφος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ασφαλώς πήγαν και στην Τουρκία, αλλά λόγω προβλημάτων που έχουμε ως Κύπρος με την Τουρκία δεν θα μπορούσαμε εκεί να στείλουμε οτιδήποτε», συμπλήρωσε.

Με τη μεσολάβηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, ετοιμάζουν κοντέινερ, τα οποία θα σταλούν πολύ σύντομα στο καταυλισμό στην Ιορδανία.

Οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, είπε, δεν αδιαφορούν, αλλά ενδιαφέρονται για τους πρόσφυγες και θα προσπαθήσουν όσο το δυνατό να απαλύνουν τα προβλήματα τους.

Ερωτηθείς αν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή θεωρεί ότι κινδυνεύει ο χριστιανισμός, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «ασφαλώς κινδυνεύει ο χριστιανισμός, ιδίως στη Συρία».

«Η Κυβέρνηση Ασαντ προστάτευε αυτές τις μειονότητες και τους χριστιανούς και τώρα αν επικρατήσουν ακραίοι στη Συρία, οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μειονότητες και οι χριστιανοί. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των ισχυρών της γης και ποια προστασία μπορούν να τους δώσουν», ανέφερε.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος αναχωρώντας από την Κύπρο θα ξεκινήσει την ιεραποστολική του πορεία, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε ότι ήρθαν σε αυτή την ευλογημένη νήσο της Κύπρου για να πάρουν κουράγιο, για να πάρουν δύναμη και να επιστρέψουν στα ιστορικά Πατριαρχεία τους, της Μέσης Ανατολής.

Ερωτηθείς ποιος είναι περίπου ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τι είδους βοήθεια έχει μαζευτεί για να αποσταλεί στην Ιορδανία, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είπε ότι ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται περίπου στις 20.000 και πρόσθετε ότι υπάρχουν δύο είδη προσφύγων, αυτοί που φιλοξενούνται σε οικίες και αυτοί που μένουν στον καταυλισμό.

«Εχει συγκεντρωθεί υλικό που αποτελείται από κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, τρόφιμα, είδη υγιεινής, παιχνίδια, σχολικά είδη, και άλλα είδη. Εχουν γίνει όλες οι ενέργειες. Ηδη το κοντέινερ είναι έτοιμο και θα αποσταλεί από την Κύπρο στο Λιμάνι της Ιορδανίας και έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών και το κοντέινερ θα αναλάβει ένας οργανισμός. Η βοήθεια μας προς τους πρόσφυγες γίνεται άνευ όποιας διακρίσεως», κατέληξε.

πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: