Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ ΟΙ ΕΕΔ! ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τίθενται οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Τουρκία έχει αρχίσει να "ξύνεται πάλι στην γκλίτσα του τσομπάνη", όπως λέει και η λαϊκή παροιμία. Με δύο κινήσεις που έχουν δημιουργήσει βαθύ προβληματισμό - το ένα είναι η έκδοση ΝΟΤΑΜ...με την οποία χαρακτηρίζουν "παράνομες" που πρόκειται να εκτελεστούν σε σειρά νησιών και θαλασσίων περιοχών στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και τώρα με την έξοδο του ωκεανογραφικού TCG Çeșme (A-599) στην περιοχή που καταρρίφθηκε τον Οκτώβριο του 1996 από ελληνικό Mirage 2000EGM ένα τουρκικό F-16D.

To τελευταίο μπορεί να μην φαντάζει ως πρόκληση, αλλά όχι απλώς είναι, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεχνητές καταστάσεις υψηλής έντασης μεταξύ της κοινης γνώμης στην Τουρκία. Και πάντα όταν οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν "καταστάσεις" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πρώτο που φροντίζουν είναι η δημιουργία αρνητικού ψυχολογικού υπόβαθρου για την Ελλάδα στο εσωτερικό της κοινής γνώμης για ευνόητους λόγους.

Θυίζουμε την περίπτωση του Ιούλιο του 2009 με το τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο που σε συνέχεια των δημοσιευμάτων περί "μεταφοράς ελληνικών στρατευμάτων στα νησια του Αιγαίου" είχε προσπαθησει να "τεκμηριώσει" οπτικά το "γεγονός" κινηματογραφώντας την αλλαγή φρουράς σε μικρό νησί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ανατολικά της Ρόδου και τα μέλη του συνελήφθησαν την τελευταία στιγμή από το Λιμενικό, ενώ το υλικό κατασχέθηκε.

Στα Επιτελεία, φοβούνται ότι σε συνδυασμό με την "μη ιδανική" κατάσταση που βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά κυρίως λόγω των συνεχών ηττών που υφίσταται ο τουρκικος Στρατός στην ΝΑ Τουρκία, είναι πολύ πιθανόν να επιδιωχθεί ένας "αντιπερισπασμός" στο εσωτερικό της τουρκικής κοινής γνώμης της οποίας η ψυχολογία δέχεται απανωτά πλήγματα εδώ και τρεις μήνες, πρώτα με την κατάρριψη του RF-4 από την συριακή αεράμυνα και έπειτα από την κατάληψη μεγάλων περιοχών από το ΡΚΚ στα ΝΑ της χώρας.

Στα επιτελεία θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να περαστεί το μήνυμα είναι η διενέργεια μεσαίας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων σε μεγάλο χρονικό διάστημα (επί 45 ημέρες το Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο θα ηχούν απότα πυροβόλα και τις βόμβες Ναυτικού και Αεροπορίας) και παρακολουθούν πολύ στενά την διαδικασία κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα κάνοντας focus στην αποστολή του TCG Çeșme (A-599) και στα αποτελέσματά της.

πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: