Ολοταχώς... δεκαετίες πίσω οι συνθήκες των εργαζομένων, με τελευταία τη συμφωνία για μισθό 20% κάτω των νέων που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά και η δυνατότητα του εργοδότη να ορίσει ότι ο υπάλληλος θα δουλεύει 2 ώρες παραπάνω για έναν χρόνο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας 11 είναι οι αλλαγές – φωτιά για τους εργαζόμενους με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο εργαζόμενος έχει γίνει φτηνότερος κατά....
Έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα έχει θεσμοθετηθεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στους μη συνδικαλισμένους και στο ίδιο χρονικό διάστημα θα επαναθεσμοθετηθεί χωρίς υποχρεωτική εμπλοκή των συνδικάτων τα ελαστικά ωράρια εργασίας.
Έντεκα είναι οι βασικές αλλαγές:
1. Μειωμένα ποσά αποζημιώσεων
Από το Μάιο του 2010 ισχύουν μειωμένες κατά 50% απολύσεις λόγω του περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης των εργαζομένων από τον εργοδότη. Τα ποσά των αποζημιώσεων είναι κλιμακωτά, μισός μισθός ως 12 αντί 1 ως 24 για απόλυση χωρίς προειδοποίηση. Οι νέοι εφόσον βρίσκονται σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους δεν αποζημιώνονται καθόλου. Όσοι έχουν υπηρεσία δύο χρόνια μπορούν να αποζημιωθούν με έναν μισθό αντί για δύο που προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου.
2. Νέα όρια απολύσεων
Από 2 με 3% τώρα ο εργοδότης μπορεί να απολύει το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα το μήνα σε επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα. Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 άτομα μπορούν να γίνονται 6 απολύσει το μήνα.
3. Μειωμένοι μισθοί για νέους
Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλαμβάνουν νέους 18 με 25 ετών με συμβάσεις ως 24 μήνες και αποδοχές μειωμένες κατά 20% από ό,τι προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτοί θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και δεν θα πληρώνουν εισφορές για ΟΑΕΔ καθώς σε περίπτωση απόλυσης δεν θα δίνεται επίδομα ανεργίας.
4. Ελαστικά ωράρια
Για να μην πληρώνουν οι επιχειρήσεις υπερωρίες δίνεται δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών απασχόλησης. Έτσι ο εργοδότης μπορεί – και με το νόμο – να ζητά από τον εργαζόμενο να δουλέψει 10ωρο για έξι μήνες και οι ώρες αυτές να αναπληρωθούν σε άδεια ή σε λιγότερες ώρες αργότερα.
5. Εκ περιτροπής εργασία
Ο εργοδότης μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να δουλεύει λιγότερο – για να πληρώνεται λιγότερο – μέσα στην εβδομάδα, στο μήνα ή στον χρόνο – και για εννιά μήνες. Αυτό γίνεται με μόνο μία διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας.
6. Επιχειρησιακές συμβάσεις
Εχει νομοθετηθεί η δυνατότητα η εταιρεία να υπογράφει σύμβαση με κατώτερο μισθό από την κλαδική σύμβαση αλλά όχι κατώτερο από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
7. Ενοικίαση εργαζομένων
Η απασχόληση με ενοικίαση επεκτάθηκε στους 36 μήνες από 18 που όριζε ο νόμος Λοβέρδου.
8. Πιο φτηνές υπερωρίες
Η προσαύξηση μειώθηκε κατά 20% από 25% με το νόμο Λοβέρδου. Ωστόσο λόγω της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας λίγες επιχειρήσεις θα καταφύγουν ξανά σε υπερωρίες.
9. Διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου
Οι συμβάσεις αυτές που είναι φτηνότερες αφού δεν προβλέπονται δώρα και αποζημίωση όταν λήξουν, μπορούν να ανανεωθούν τρεις φορές και για διάστημα που να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια, αντί των δύο σήμερα.
10. Μερική απασχολήση χωρίς προσαυξήσεις
Με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης η αμοιβή έχει κοπεί στο μισό – για 4ωρη αντί 8ωρη απασχόληση -. Αρχικά είχαν προβλεφθεί προσαυξήσεις 10% προς ενίσχυση του εισοδήματος, αλλά τελικά αυτό καταργήθηκε.
11. Διαιτησία μόνο για διαφορά επί μισθού
Έχει καταργηθεί το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία για τους ΄ρους εργασίας. Το έργο του Οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας έχει περιοριστέι στην έκδοση αποφάσεων για διαφωνία μόνο επί του βασικού μισθού και για τίποτα άλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου