Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΊ'ΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το κείµενο υπογράφουν από το χώρο της τέχνης και της ποίησης οι :Θανάσης Βαλτινός, Κική Δηµουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουµανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλµέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαµπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.  
Από την ακαδηµαϊκή κοινότητα: Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατροµανωλάκης, Αγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαµπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδηµος Τσούκας. 
 
Ολόκληρο το κείµενο έχει ως εξής:

«Θέλουµε να εκφράσουµε µε τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία µας για τη δραµατική κατάσταση του τόπου. Η ισότιµη ένταξή µας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγµένης χώρας, αλλά και οι σηµαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονοµικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο µέρος της, απειλούνται σήµερα σοβαρά. 
 
Ως υπεύθυνοι πολίτες νιώθουµε την ανάγκη να µιλήσουµε, καθώς οι φωνές του λαϊκισµού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στον δηµόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Ελληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγµατικές σε στιγµή κρίσης. 
 
Απευθύνουµε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κοµµάτων. 
 
Τους καλούµε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραµερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηµατικές αντιµαχίες, εσωκοµµατικές και εξωκοµµατικές, τους υπολογισµούς, τους συµψηφισµούς, καθώς και τις αγκυλωµένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους.
 
Τους ζητούµε να µιλήσουν µε ειλικρίνεια στους 'Ελληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηµατικά για τη νέα στροφή. 
 
Ο τόπος χρειάζεται µια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία µε τους ευρωπαίους εταίρους µας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και µόνο συντονισµένες ενέργειες, βασισµένες σε ένα νέο πνεύµα οµοψυχίας µπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. 
 
Οσοι αγνοούν προκλητικά τα σηµεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιµένουν να επενδύουν στην κατάρρευση µε οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κοµµατικό συµφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας.

Υπάρχει ακόµη καιρός να σωθούµε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασµό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολµήσουν να κάνουν το καθήκον τους. 
 
Οι κατακτήσεις της σηµερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουµε δικαίωµα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουµε ούτε να αφήσουµε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουµε δικαίωµα να υποθηκεύσουµε το µέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόµενων γενεών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: