Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΘΑΝΑΤΟΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ, ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!


Μια από τις πιο ευνομούμενες χώρες και μητέρα του κοινοβουλευτισμού, η Βρετανία, εδώ και περίπου μια εβδομάδα πλήττεται από ταραχές που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων, την κυβέρνηση να αγνοεί τα κοινωνικά αίτια του φαινομένου και να θέλει να προχωρήσει σε μέτρα σκληρά όπως η χρήση του στρατού για την καταστολή των επεισοδίων και η λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Από την άλλη υπάρχουν αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν θρησκευτικά τα επεισόδια, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει τέτοιο υπόβαθρο στοις ταραχές.

Τέλος, υπάρχει το κίνημα των πολιτών που βγαίνει στους δρόμους με σκούπες και φαράσια για να καταδικάσει τους ταραξίες.

Με ένα ακόμη θύμα από τα δραματικά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο, συμπληρώνεται ο κατάλογος των νεκρών. Πρόκειται για 68 χρονο άντρα, τον Ρίτσαρντ Μάνινγκτον Μπόους, ο οποίος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από φλεγόμενο σημείο του δυτικού Λονδίνου, όπου εξελίσσονταν οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις.

Ο άτυχος άντρας, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ, όπως αναφέρει και το BBC, υπέφερε από σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και από τη Δευτέρα το βράδυ είχε πέσει σε κώμα, μέχρι που κατέληξε.

Η αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη και έχει δώσει τη φωτογραφία υπόπτου.

Τρία άτομα, δύο έφηβοι 16 και 17 ετών και ένας 26χρονος άνδρας, συνελήφθησαν σήμερα από τη βρετανική αστυνομία σε σχέση με τον θάνατο τριών ανδρών από την Ασία, που κτυπήθηκαν εσκεμμένα από ένα όχημα που κατευθύνθηκε κατά πάνω τους στην πόλη Μπέρμιγχαμ. Οι τρείς Ασιάτες εμπόδιζαν τη λεηλασία καταστημάτων, όταν ένα αυτοκίνητο τους παρέσυρε, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης.

Στο μεταξύ, αποφυλακίστηκε υπό όρους ένας 32χρονος άντρας, που κρατείτο στο Μπέρμιγχαμ, τη δεύτερη σε πληθυσμό βρετανική πόλη, σε σχέση με το ίδιο συμβάν.

Τα τρία θύματα, σύμφωνα με την αστυνομική προανάκριση, είναι ο 21χρονος Χαρούν Τζαχάν και οι αδελφοί Σαζάντ και Αμπντούλ Μουσαβίρ, 30 και 31 ετών.

Μετά την απώλειά τους, ο πατέρας τους Τάρεκ απηύθυνε δια τηλεοράσεως μια συγκινητική έκκληση, η οποία φαίνεται να αναχαίτισε περαιτέρω ταραχές, μετά την ολονυκτία που έγινε στη μνήμη των τριών αδελφών.

"Καλούμε τη νεολαία να παραμείνει ήρεμη, την κοινότητά μας να μη διασπαστεί. Το θέμα αυτό δεν είναι ρατσιστικό... Λευκοί, Ασιάτες, μαύροι, όλοι συνυπάρχουμε. Ας ηρεμήσουμε, ας παραμείνουμε απόψε στα σπίτια μας" είχε κάνει την έκκληση ο πατέρας του Χαρούν Τζαχάν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε προσωπικά συλληπηθεί τον Τάρεκ Τζαχάν, ενώ την ηθική ποιότητα της έκκλησής του και την αξιοπρέπεια, που πρόδιδε, χαιρέτισαν δεκάδες πολιτικοί, αλλά και εκπρόσωποι της Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόπτουν την αποστολή μηνυμάτων μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ή των εργαλείων που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για την ανταλλαγή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια επεισοδίων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες έχουν επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Τότε οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην μπορούν να οργανωθούν οι διαδηλωτές.

Πολιτικοί και αστυνομία στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι οι "ταραξίες" χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

"Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη βιομηχανία για να διαπιστώσουμε αν θα ήταν σωστό να σταματήσουμε την επικοινωνία των ανθρώπων μέσω ιστοσελίδων και υπηρεσιών όταν ξέρουμε ότι σχεδιάζουν βίαιες και εγκληματικές πράξεις", είπε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί πολλά άτομα για τα οποίοα υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Twitter ή εργαλεία όπως το Blackberry Messenger (ΒΒΜ) για να υποκινήσουν άλλους σε ταραχές.


Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: