Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ!


Σε διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, γραπτά και προφορικά, προέβη το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας από την πρώτη μέρα στις τουρκικές απειλές σε σχέση με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.
Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζακου Μαρκουλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, πέραν των διαβημάτων, κάλεσε στο γραφείο της τους Πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, πρόσθεσε, έχουμε ενώπιον μας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία θα τεθεί το θέμα, στη διάρκεια συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών από πλευράς Τουρκίας.
Όπως ανέφερε, η Νoble Εnergy είναι μεν ιδιωτική εταιρεία, όμως δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και με τις ενέργειές της στηρίζει τις αμερικανικές εταιρείες, όταν διεξάγουν αυτού του είδους τις έρευνες.
Εξάλλου, η Κυπριακή κυβέρνηση διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη, απέρριψε τις πρόσφατες τοποθετήσεις και ενέργειες από πλευράς Αγκύρας στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και χαιρέτισε τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον επί του θέματος.
Ο κ. Χριστοφίδης ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Άγκυρα φαίνεται να ασκεί πιέσεις διά της διπλωματικής οδού και με διαβήματα προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, απάντησε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και «αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία αρκετά χρόνια».
«Η συμφωνία για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στο γνωστό "οικόπεδο 12", αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία και έχει κυρώσει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που δεν έχει πράξει η Τουρκία και ό,τι εμείς πράττουμε, το πράττουμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από το κόστος της κατοχής να πληρώνει και το κόστος της ομηρίας ένεκα ενδεχόμενων απειλών ή αντιδράσεων των οποιωνδήποτε, για να μην ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα που συμβαδίζουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο».
Ερωτηθείς κατά πόσο η στάση της Τουρκίας επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός από μέρους της Κυβέρνησης και αυτός θα ακολουθηθεί.
πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: