Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΝΤΡΟ...ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥ!


Ναρκωτικά, πορνεία, παραεμπόριο και ληστείες έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Πληθαίνουν τα λουκέτα σε ξενοδοχεία και καταστήματα. "Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί", καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες.

"Γονατίζει" το κέντρο της Αθήνας από το εκρηκτικό κοκτέιλ της εντεινόμενης εγκληματικότητας, της γκετοποίησης, των ταραχών και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα βάζουν λουκέτα, εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, εκατομμύρια ευρώ κάνουν φτερά από πτώσεις τζίρων, διαφυγόντα κέρδη και φόρους, ιδιωτικοί αστυνομικοί, κάμερες και βαριά ρολά είναι σχεδόν απαραίτητα σε κάθε επιχείρηση, πελάτες, τουρίστες και εργάτες ληστεύονται και ξυλοκοπούνται για μια καδένα ή μια βιντεοκάμερα, ενώ αναζητούν οδούς διαφυγής, ανάμεσα σε πόρνες και διακινητές ναρκωτικών.
"Η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, όπως θα έπρεπε μετά τη δολοφονία του Μανόλη Καντάρη", τονίζει ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας, Δημήτρης Νικολακόπουλος. Οι επιχειρηματίες του κέντρου μιλούν για ελλιπή αστυνόμευση, ιδιαίτερα τη νύχτα και ζητούν να εφαρμοστεί τουλάχιστον το μέτρο της 24ωρης αστυνομικής φύλαξης, κάτι που έχει ζητήσει άλλωστε και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για το κέντρο, Ανδρέας Καραφλός. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Καραφλός αποκάλυψε πως ξεκινά ποινική έρευνα προς πάσα κατεύθυνση σε βαθμό κακουργήματος για το χρονίζον πρόβλημα του κέντρου και για τη μη εφαρμογή της 24ωρης αστυνομικής φύλαξης.
Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις αναστενάζουν. "Θα έλεγα πως έχουμε διαβεί ήδη το Ρουβίκωνα", σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης. Την περσινή χρονιά έκλεισαν 9 ξενοδοχεία στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία περίπου 600 εργαζόμενοι. Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα, που έρχεται, δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που σκέφτονται να μεταπηδήσουν από τη 12μηνη στην εποχική λειτουργία ή να κλείσουν τις μονάδες τους. "Από τις συζητήσεις που έχω με συναδέλφους, άλλα 10 ξενοδοχεία μπορεί να κλείσουν μέσα στον χειμώνα", προσθέτει ο κ. Τσακίρης. Ο ίδιος τονίζει πως εντός της "διακεκαυμένης ζώνης" του κέντρου, τα ξενοδοχεία σημείωσαν 30% μεγαλύτερη πτώση τζίρου μεταξύ του 2009 και του 2010 σε σύγκριση με τις μονάδες που βρίσκονται εκτός. "Η εγκληματικότητα είναι άγρια και επικίνδυνη. Οι 2 στους 3 πελάτες μου πέφτουν θύματα ληστείας", σημειώνει η κ. Μιράντα Χούντα, ξενοδόχος στο κέντρο.
Την ίδια στιγμή, η εμπορική κίνηση βρίσκεται σε... ελεύθερη πτώση. Ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στις θερινές εκπτώσεις έπεσε στο κέντρο 36-40% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλλας. "Πιστεύω ότι το κέντρο της Αθήνας έχει πλέον πεθάνει", δηλώνει ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση. Πρόσφατη είναι άλλωστε και η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που καταγράφει 42% κλειστές επιχειρήσεις στη Σόλωνος, 32% στη Σταδίου, 22,3% στη διάσημη Ερμού και 25% σε Ακαδημίας και Πανεπιστημίου.
«Tο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον πεθάνει εξαιτίας της πορνείας, του παραερμπορίου και των ναρκωτικών», δηλώνει ο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλλας σημειώνοντας πως οι εμπορικέ
«Tο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον πεθάνει εξαιτίας της πορνείας, του παραερμπορίου και των ναρκωτικών», δηλώνει ο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλλας σημειώνοντας πως οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση
Σκηνικό εγκατάλειψης
Οι πέντε πληγές της πρωτεύουσας
Πορνεία: Εξαπλώνονται οι πιάτσες της πορνείας στο κέντρο. Οι Νιγηριανοί διεκδικούν τον ρόλο του προστάτη στις Αφρικανές, ενώ "μερίδιο" της πίτας από το εμπόριο λευκής σαρκός λέγεται πως έχουν Αλβανοί, Γεωργιανοί, Ελληνες.
Διακίνηση ναρκωτικών: Η διακίνηση της πρέζας και της κόκας γίνεται μέρα μεσημέρι στην Αθήνα. Διακινητές είναι κυρίως Σομαλοί, σε δρόμους και στενά γύρω από την πλ. Ομονοίας, την Καραϊσκάκη κ.α. Πίσω τους, λέγεται πως κρύβονται άλλα, πιο σκληρά κυκλώματα, όπως Γεωργιανοί, Αλβανοί, Αφγανοί και Ελληνες.
Κέντρο... τρόμου και φόβου
Χρήση ναρκωτικών: Σε δημόσια θέα δεκάδες τοξικομανείς παίρνουν τη δόση τους καθημερινά. Η οδός Τοσίτσα, δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχει μετατραπεί σε... κατασκήνωση τοξικομανών, ενώ δημόσια χρήση γίνεται σε αρκετούς δρόμους του κέντρου.
Παραεμπόριο: Το παραεμπόριο μπορεί να έφυγε από τη βιτρίνα της Ερμού, αλλά μεταφέρθηκε, όπως λένε έμποροι της Αθήνας, σε παρόδους της και στο Μοναστηράκι μέχρι την Πειραιώς. Συνεχίζεται επίσης σε πολλά άλλα σημεία του ιστορικού κέντρου.
Κλοπές και ληστείες: Διάφορες συμμορίες, όπως Αλγερινοί, Μαροκινοί κ.ά., λυμαίνονται όλη την ευρύτερη περιοχή του κέντρου κλέβοντας αυτοκίνητα, περαστικούς, τουρίστες, καταστήματα κλπ. Δουλεύουν συνήθως σε ομάδες και η δράση τους εντείνεται το πρωί από τις 5.00 μέχρι τις 9.00 και τα βράδια από τις 20.00.
Πιάτσες
Ποιες είναι οι "κόκκινες ζώνες"
Η καρδιά της "διακεκαυμένης ζώνης" της Αθήνας, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο γκέτο οριοθετείται, εν πολλοίς, από τις οδούς Μάρνης, Πατησίων, Αιόλου, Ευριπίδου, Δεληγιώργη. Σε αυτό το κομμάτι της πρωτεύουσας η πορνεία, η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, οι κλοπές και ληστείες είναι σχεδόν στην ημερήσια διάταξη. Αφρικανές και γυναίκες από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που καταλήγουν συνήθως μέσω των παράνομων δικτύων του trafficking στη χώρα μας, κατακλύζουν την Ευριπίδου, τα στενά πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας, τη Γ' Σεπτεμβρίου, την Αριστοτέλους, την Πατησίων, τη Βερανζέρου, τη Μάρνη και τους γύρω δρόμους, ενώ τελευταία οι πιάτσες έχουν "ανέβει" μέχρι την Πανεπιστημίου και την πλατεία Κλαυθμώνος.
Χρήση μέρα μεσημέρι
Στην Τοσίτσα, την Ιάσωνος, την πλ. Ομονοίας και την πλ. Καραϊσκάκη, στη Σολωμού, τη Μάρνη, την Πατησίων, τη Βερανζέρου, τη Δώρου κ.α. τοξικοεξαρτημένοι τρυπιούνται δημόσια, μέρα μεσημέρι και οι διακινητές στήνουν το δικό τους σούπερ - μάρκετ της πρέζας.
Κλοπές και ληστείες σημειώνονται συχνά πια, ακόμη και έξω από ξενοδοχεία του κέντρου, στην Ομόνοια και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, μέχρι το Μοναστηράκι, όπως επίσης στη Γ' Σεπτεμβρίου και την Πατησίων, μέχρι την πλ. Βικτωρίας και το πεδίο του Αρεως. Το σκηνικό της ερημοποίησης επιτείνεται από τα βαριά ρολά, που έχουν αναγκαστεί να βάλουν τα περισσότερα καταστήματα για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα ο φωτισμός από τις βιτρίνες να μη φτάνει στους δρόμους και σε ορισμένα στενά να επικρατεί σκοτάδι...


ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
πηγή: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: