Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΙΝΕΖΙΚΑ!

Σαν να μην έφθαναν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γιαννιώτες μικρομεσαίοι από την φόρο- επιδρομή της Κυβέρνησης, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και την παρουσία των Κινέζικων καταστημάτων, που συνεχώς αυξάνονται!
Μέχρι στιγμής στην πόλη υπάρχουν περίπου 35 τέτοια μαγαζιά, τα οποία με μοναδικό τους όπλο τις πολύ χαμηλές τιμές, προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά μαγαζιά κλείνουν και δίπλα τους ανοίγουν τα Κινέζικα (όπως στη φωτογραφία)!


ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…
Ο «Π.Λ.» απευθύνθηκε σε δυο έμπειρους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς τον κ. Δημήτρη Μπαράτσα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τον κ. Γιώργο Νταλαμάγκα, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.
Και οι δυο τόνισαν το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει από την δραστηριοποίηση των Κινέζικων καταστημάτων στα Γιάννινα και ζήτησαν να υπάρξουν άμεσα λύσεις από τους αρμοδίους.
«Τα Κινέζικα καταστήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με Ευρωπαϊκή οπτική. Το ίδιο πρόβλημα με εμάς, αντιμετωπίζουν στην Ιταλία, στην Ισπανία και αλλού. Πρέπει να βρεθεί μια λύση» είπε ο κ. Μπαράτσας.

Ο ΝΟΜΟΣ…
Ο κ. Νταλαμάγκας στάθηκε στα «παραθυράκια» που υπάρχουν στο Νόμο, τα οποία βέβαια εκμεταλλεύονται οι Κινέζοι. Όπως σημείωσε, ο Νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος πρέπει να είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, κάποιοι Κινέζοι, είτε έχουν πάρει Κοινοτικά διαβατήρια, είτε έχουν παντρευτεί Ελληνίδες και Έλληνες! «Εμείς πιστεύουμε, ότι αυτοί οι γάμοι είναι εικονικοί» είπε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις στα Γιάννινα λειτουργούν ως υποκαταστήματα. Δηλαδή, η έδρα είναι σε άλλες πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Νάξο ή στην Ξάνθη, αλλά δραστηριοποιούνται και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.
«Έχουμε τρία χρόνια που φωνάζουμε για τους Κινέζους. Αυτοί ήρθαν πριν την κρίση. Πρέπει να γίνονται συνεχείς και ενδελεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές» υπογράμμισε ο κ. Νταλαμάγκας.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΙΜΗΣ-ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ…
Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται, ότι μπορεί τα Κινέζικα να έχουν πολύ χαμηλές τιμές, αλλά δεν έχουν την ίδια ποιότητα σε σχέση με τα προϊόντα των Ελληνικών καταστημάτων. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί καταναλωτές έχουν παραπονεθεί για την ποιότητα κυρίως των ρούχων.
Ο κ. Νταλαμάγκας τόνισε την ανάγκη να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στα προϊόντα των Κινέζικων καταστημάτων. «Κάποια δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ κάποια άλλα χρησιμοποιούν υφάσματα ή χρώματα που δεν είναι εγκεκριμένα» είπε.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ…
Να σημειωθεί, ότι μαζί με την αύξηση του αριθμού των Κινέζικων έχουν πληθύνει και οι Κινέζοι μικροπωλητές στα Γιάννινα. Αυτοί περνούν καθημερινά δυο και τρεις φορές από κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως από καφετέριες, πουλώντας διάφορα μικροαντικείμενα αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς βεβαίως να πληρώνουν κανέναν φόρο!
Είναι λοιπόν δεδομένο, ότι χρειάζονται άμεσα έλεγχοι από τις τοπικές Αρχές, καθώς οι Γιαννιώτες καταστηματάρχες, που βέβαια πληρώνουν φόρους, χάνουν αρκετά από τους λογής- λογής μικροπωλητές, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές προμηθεύονται ακατάλληλα προϊόντα. Την ώρα που το κόστος του παρεμπορίου για την Ελλάδα είναι σχεδόν 25 δισ. ευρώ το χρόνο, επιβάλλεται άμεσα από την Κυβέρνηση να ενισχυθούν οι έλεγχοι και προς αυτή την κατεύθυνση, για να εκλείψει επιτέλους αυτό το φαινόμενο.

πηγή: proinoslogos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: